Mi a volatilitás és mire jó?

Mit jelent a volatilitás? Ez egy mérőszám, alapvetően a megfigyelt árfolyam változékonyságára utal. Pontosabban arra, hogy az milyen irányba mozdul el.

Mikor tekinthető viszonylag stabilnak egy piac?

Ha alacsony volatilitás jellemez egy árfolyamot, az azt jelenti hogy stabilan mozog. Mivel a stagnálás nem természetes állapot valószínűleg stabil növekedés vagy csökkenés történik ilyenkor.

ATR – Volatilitás indikátor

A volatilitás gyakorlati alkalmazására hozta létre az ATR (Average True Range) indikátort Wells Wider. Az ATR hasznos segítség lehet egy  árfolyam kitörési pontjainak meghatározására. Tehát segítségével olyan jeleket kaphatunk, melyek megmutatják milyen piaci trendi is van kialakulóban.

Az ATR gyakorlati működéséről kicsit bővebben olvashatsz a Portfólió oldalán.

Fontos a volatilitás?

A volatilitás alkalmazása nem biztos hogy mindenki számára hasznos. Fontos tisztázni hogy hosszú, vagy rövid távon gondolkodsz.  Ha napi kereskedéssel foglalkozol, valószínűleg hasznos mérőszámot fog látni az ATR indikátorban, de hosszútávon azért más a helyzet.

Ha szeretnéd a kemény munkával megkeresett pénzed biztos helyen befektetni ne erre hagyatkozz. Valószínűleg most megfogalmazódott benned a kérdés hogy akkor pontosan mire is. Erre nincs jó válasz, talán az, hogy ismerd meg a befektetésre kiszemelt részvényt, indexet vagy bármit. Ismerd meg a sajátosságait, hogy pontosan mi mozgatja, és következtess.