Miért éri meg a nyomtató bérlés?

A nyomtató bérlésé több előnnyel bír mint a saját nyomtató használata. Használatuk egy bizonyos nyomtatási mennyiség után nem csak költséghatékonyabb, de sokkal biztonságosabb is.

Mivel jár a saját nyomtató?

Amennyiben úgy döntünk, hogy van elegendő kapacitásunk és megfelelő szakember segítségét is tudjuk kérni a saját nyomtató fenntartására több költséggel is számolnunk kell. Az otthoni felhasználásra felkészített nyomtatók ma már kiváló minőséget szolgáltatnak. A nyomtatók viszonylag könnyen konfigurálhatóak, és minőségi, akár fotóminőségű nyomatokat is elő tudnak állítani, azonban hogy ezeknek az igényeknek eleget tegyenek, szükséges tulajdonság esetén kompromisszumot kötni.

Otthoni használatra tervezett nyomtatók

Az otthoni nyomtatók költségei viszonylag magasak. Pontos számításokat a nyomtatók sokfélesége és a technika fejlődése miatt felesleges végezni, azt megállapíthatjuk hogy ezeknek az eszközöknek ugyan beszerzési áruk alacsonyabb mint ipari társaik esetében, de fenntartásuk már jóval költségesebb. Gondoljunk csak a festékpatron vagy esetleg a kisebb irodai felhasználható nyomtatópatronok és tonerek áraira. Az otthoni nyomtatók élettartama rövidebb. Irodai felhasználás esetén a nyomtatók időnként nagy mennyiségű feladatot kell hogy ellássanak.  Az otthoni eszközök ugyan szép munkát végeznek, és képesek elviselni a terhelést is egy bizonyos fokig, azonban ebben az esetben számíthatunk rá hogy egyszer csak feladja a szolgálatatot. Az otthoni nyomtatók lassabbak irodai társaiknál. A minőségi nyomat elkészítése, a nyomtatómechanikák kímélése érdekében a nyomtatási sebesség az otthoni eszközök esetén általában lassabb.  

Kisebb irodai nyomtatók

Kisebb irodai nyomtatók esetén ezek a számok már jóval barátságosabbak, azonban itt is felmerülnek extra költségek. Egy viszonylag jól üzemelő lézernyomtató már viszonylag alacsony költségen beszerezhető, és bizonyos mennyiségig ki is elégíti az egy átlagos irodai felhasználás igényeit. Ha nem kívánunk havi 2-5000 lapnál többet nyomtatni, elegendőek lehetnek ezek az eszközök is. A lézertoner ára a nyomtatott mennyiséghez mérten viszonylag olcsó megoldás. A legtöbb nyomtatóhoz elérhetőek ugyanakkor az olcsóbb után gyártott patronok is, viszont érdemes körültekintőnek lenni ha e mellett döntünk. Az után gyártott toner ritkán a nyomtató meghibásodásához is vezethet. Az ilyen jellegű problémákra azonban a gyári garancia nem vonatkozik.

Milyen költségei vannak egy bérelt nyomtatónak?

A nyomtató bérlés egyértelműen költséghatékony megoldás lehet. Bérelt nyomtató esetén a bérbeadó a legtöbb esetben gondoskodik a nyomtató utántöltéséről, a szervízről, sőt cserekészüléket is rendelkezésre bocsájt meghibásodás esetén. A nyomtató bérlés költségei viszont a legtöbb esetben a számított fenntartási költségekről szól. A költségünk két összetevőből áll a legtöbb esetben:

  • Alapdíj, ez a minimális fenntartási költség, ami egy bizonyos mennyiségű oldalszámot is magában foglal. Ez az oldalszám a legtöbb iroda igényeire szabható
  • Oldalankénti költség, ami az alapdíjon felüli nyomtatás oldalankénti költségeit jelenti.

Nyomtató bérlés előnyei

Egyértelmű előnye a nyomtatóbérlésnek, hogy a bérbeadó rendelkezésre áll a legtöbb probléma esetén. Amennyiben az iroda nem tart fenn informatikust, aki a nyomtató karbantartásáért felel, az komoly gondokat jelenthet. Egy komolyabb cég nem nem egedheti meg magának azt a könnyelműséget, hogy a szomszéd irodában dolgozó srácra bízza a karbantartási feladatokat, akinek egészen más feladatai vannak a cégen belül. Egyrészt azért mert a saját munkájával ez miatt elmarad, illetve a nyomtató karbantartása sem feltétlenül áll hozzá közel. Bérelt nyomtató esetén elegendő az ügyfélszolgálatot értesíteni, akik azonnal szakemberek segítségével fogják megoldani a problémát. Illetve azt se felejtsük el hogy egy bérelt nyomtató esetén jóval kevesebb a meghibásodás lehetősége, mivel egy rendszeresen karbantartott a célnak megfelelően konfigurált eszközt kaphatunk általa.  

Fénymásoló bérlés

Érdemes pár szót ejteni a fénymásoló bérlésről is. A fénymásolók bérlése sok esetben megoldható egy multifunkciós nyomtató bérlésével. A bérlési által egy viszonylag alacsony havi költségért akár egy a cég számára nehezen megfizethető nyomtatót is kaphatunk, ami a fénymásoláson, szkennelése és nyomtatásion felül egyéb szolgáltatásokat is képes nyújtani.

Kitől érdemes bérelni nyomtatót?

A nyomtató bérléssel foglalkozó cégek száma szerencsére viszonylag nagy. Érdemes bizonyos esetekben körülnézni a piacon azzal kapcsolatban, hogy specifikus szolgáltatást nyújtó szolgáltatók is elérhetőek-e? Léteznek például kifejezetten orvosi nyomtatási igényeket kielégítő szolgáltatók, akik is merik a szakma igényeit és ennek megfelelő technikai felkészültséget képesek biztosítani.

Milyen hardverek bérelhetők még?

A nyomtató és fénymásolóbérlésen felül más hardvereszközök bérlésére is léteznek megoldások. Amennyiben tehát cégünknek laptopra, vagy szerverekre van szüksége, de anyagi forrás ehhez nem áll rendelkezésre releváns megoldás lehet egy ilyen jellegű szolgáltatás igénybevétele is.