Miért növekszik az igény üzleti angol nyelvtudásra

Az üzleti angol az angol nyelvtudás egy specifikus, külön szegmense, mely célzott területet érint szókincs és kifejezésmód szempontjából. Az üzleti angolt azonban nem csak üzleti körökben szükséges ismerni.

Kell az üzleti angol, vagy elég a sima angol nyelvtudás is?

Jogos lehet a kérdés. Nagyon sokan vannak, akik nem beszélnek egyáltalán idegennyelveken. Az üzleti világban azonban az angol nyelv (minimum!) társalgási szintű megtanulása olyan evidencia lett napjainkra, mint aminek jó pár évvel ezelőtt az írni olvasni tudás, vagy az érettségi számított. Azonban azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy nyelv rendkívül bonyolult és komoly különbségek adódhatnak két „tudok angolul” között is. Nos, pont itt jön be az a bizonyos plusz, ami kiemel minket a tömegből, és adott esetben magasabb szinten tudjuk művelni a munkánkat, foglalkozásunkat a nyelven keresztül; ez(!) az üzleti angol nyelvtudás.

Fontos azonban megjegyezni, hogy muszáj egy alap tudással rendelkezni ahhoz, hogy megfelelő ütemben és mértékben lehessen fejlődni az üzleti angol területén. Azt gondolom, ezt nem kell külön magyarázni. Viszont kihagyni sem lehet, hiszen nem lesz alap tudás (szövegértés, beszédfejlesztés, nyelvtani összefüggések) amire építünk, s így nem fog tudni összeállni a bevitt információmennyiség.

Az üzleti angol nyelv előnyei:

  • állásinterjú: ha rendelkezünk az üzleti angol által nyújtott plusz tudással, akkor ez lesz az első pont, melyen igazán megterül minden ebbe fektetett idő és energia, hiszen hatalmas lépéselőnnyel kezdhetünk az új, leendő munkahelyünkön. Hiszen pontosan tisztában vagyunk azokkal a fogalmazási és szóhasználati mintákkal, melyek ezekhez az üzleti körökhöz illenek.
  • prezentáció: talán az egyik legnagyobb tudás képesség, főleg, ha ezt idegen nyelven is magabiztosan tudjuk vállalni, és magunkénak érezzük az általunk tartott előadásunkat. Kell hozzá kommunikáció, testbeszéd, de mégis, igazán hatásos, mély és komoly hatású az előadás a megfelelő szóhasználatoktól lesz. Ezt üzleti angol (tovább) képzés nélkül csak nagyon komoly és rögös úton lehet megszerezni a versenyszférában, mely olykor sok kudarccal jár együtt.
  • hivatalos levelek, emailek, beszámolók: már önmagában a tagolás, a megírni kívánt szöveg tartalmának a leosztása komoly nehézséget okozhat annak, aki nincsen tisztában az üzleti idegennyelvi protokollal. Vegyünk egy magyar nyelvű példát: ha egy barátunk kér egy szívességet és azt elfogadjuk, valószínűleg nem olyan hangvételben, terjedelemben és formában fogjuk közölni vele, mint ahogy azt közvetlen felettesünkkel tennénk.
  • meetingek, tárgyalások: ez az a pont, amit semmiképpen sem lehet megkerülni és kivitelezni a hivatalos, ide nem illő szövegkörnyezet használatával. Csak és kizárólag akkor fogjuk tudni magunkat megértetni az üzlettársainkkal, vagy a feletteseinkkel, ha a legpontosabban és leggyorsabban fogunk tudni reagálni a kialakult helyzetekre. Az üzleti angol tudás ezt nagy mértékben elősegíti és a kellő alapot megadja számunkra.

Fakultatívan, önszorgalomból is lehet fejlődni, fejleszteni magam?

Természetesen igen! Manapság alig van olyan téma, amit ne lehetne elérni az interneten ingyen, valamilyen formában. Íme néhány személyes kedvenc s ötlet, hogy miket lehet használni saját üzleti idegennyelvünk fejlesztése céljából.

  • Podcastok: mi válaszhatjuk ki, hogy kitől és miről szeretnénk hallgatni érdekes gondolatokat. Ez természetesen segít a hallásban, és elmélyít bennünket a különböző üzleti témákban – melyekre éppen szükségünk van.
  • YouTube csatornák: hasonló a podcastokhoz, csak itt mozgókép is társul a tanulás folyamatához, mely nem csak azt erősíti, de személyesebbé is varázsolja a menetét. Ezzel nem csak a hallás, megértés részét tudjuk fejleszteni az üzleti angol tanulásunknak, hanem adott esetben elleshetünk testbeszédi, vagy előadói trükköket is.
  • Blogok: nagyon sok hasznos blog oldal van, ami üzleti témában íródott. Hetente jönnek ki általában új cikkek, és sokszor egy blogon keresztül még mélyebbre lehet jutni egy-egy szakterületben, mintha egy átfogó tananyagot lapoznánk végig.
  • TED: személyes kedvencem, hiszen rendkívül érdekfeszítő a legtöbb TED Talks, és korántsem átlagos az előadások megfogalmazása, struktúrája és átadása. Többek között ezért is gondolom, hogy remek választás és plusz egy apróság, ami hosszú távon még kifizetődőbb: a hivatalos honlapon még felirat is jár a beszéd mellé, ami erősíti és átütőbbé teszi a tanulási folyamatot.

Az idegen nyelv tanulásához azonban elengedhetetlen hogy másokkal is kommunikáljunk. Tehát hobbi szinten sokat fejlődünk a fentiek alkalmazásával is, azonban léteznek iskolarendszerű képzések is az üzleti nyelv elsajátítására.

Összegezve

Egy szó mint száz, oly sok mindenre ki lehetne térni és mélyére lehetne ásni az üzleti angol tekintetében, de a lényeg még is az – ami mindegyikkel közös – hogy rendkívül fontos, hasznos, és megkerülhetetlen a versenyszférában az üzleti angol komoly használata. Ez egy olyan plusz tudás, a már megszerzett angol idegennyelvünk mellé, amit ugyan koncentráltan, csak célzottan használunk bizonyos körökben, azonban sokkal többet ad hozzánk és tudás szintünkhöz, mint azt gondolnánk! Többek leszünk tőle és ez az élet minden más területén is értékes tudás és könnyen hasznosítható.