A német márka soha véget nem érő története

Manapság sokat emlegetik a kriptovaluták jövőjét, azonban Németországban van még egy, a hétköznapokban nehezen felhasználó „fizetőeszköz”: 12 milliárd német márka van még mindig forgalomban napjainkban.

28 évvel a keletnémet márka bukásával és 16 évvel az euró megjelenésével később még mindig milliárdnyi összeg kering az országban a híres fizetőeszközből. Habár sokan csak nosztalgikus érzéseket keltő szuvenírként tekintenek rá, a bankjegyek és érmék mai napig komoly értékkel bírnak.

2001. december 31-én, az euró bemutatkozása előtt egy nappal 162,3 milliárd értékű bankjegy volt forgalomban a Bundesbank adatai szerint. Ennek 92 százaléka már visszakerült a bankhoz, azonban 12,6 milliárdnyi márka még mindig várat magára. Ki tudja, mennyi lehet elásva a kertekben, elrejtve a szekrények, ágyneműtartók alján.

Ezek a bankjegyek egyáltalán nem értéktelenek, hiszen az 1948. június 20. után kibocsátott papírpénzek és érmék korlátlan mértékben beválthatóak a Bundesbank 35 fiókjában. A mai valutákkal ellentétben a váltószáma sem változott 2001 óta: a beváltó személy 1 eurót kap 1,95583 márka után.

Az elmúlt 12 hónapban a bank 90 millió márkát váltott át euróra, ami a majdnem pontosan 2:1-es arány miatt körülbelül 45 millió eurót tesz ki. A maradék 12,6 milliárd márka értéke 6,3 milliárd. Ennek körülbelül a fele aprópénz, ami ritkán éri meg az utat a bankig.

Hogy miért lehet még mindig beváltani? A(z elsősorban Kelet-Európában és a Balkánon) nemzetközi fizetőeszközként jelentős szerepet betöltő márka sokak számára a bizalom jelképe lett, ezt pedig továbbra is fenn kívánják tartani. A németek számára sem csupán fizetőeszköz volt, hanem a gazdasági fellendülés szimbóluma.

Az euró bevezetését követő időszakban sok ország döntött úgy, hogy a lecserélt fizetőeszközének végleg búcsút mond. A tagállamok egy része viszont ragaszkodik hagyományaihoz és a korábbi pénznemét határidő nélkül továbbra is beváltják euróra. A csoport tagjai: Ausztria, Észtország, Írország, Lettország, Litvánia és Németország,

Önt is vonzza a német gazdaság stabilitása, esetleg német vállalakozási formák kapcsán keres? Látogasson el erre a weboldalra!

A cikk forrása: [link]