Az építőanyag árak alakulása az elmúlt 100 évben

Az építőanyag árak drasztikus növekedése egyrészt várható volt, másrészt nem sejtettük hogy ez ekkora problémát fog okozni. Az emelkedés egyaránt érinti a faanyagok árait, az abból készült OSB lapokat, de az acél a bitumen és a cement drágulása is valós problémája ma az építőiparnak.

Sajnos sok építkezésnél kiderül, hogy a már korábban a pandémia előtti időszakban megalkudott árakat a kivitelezők nem képesek tartani. Ez pedig még mindig  könnyebbik helyzet, mivel esetenként nem elég hogy drága az alapanyag, de bizonyos építőanyagokat egyre nehezebb beszerezni.

Utánajártunk azonban hogy miként is alakultak az építőanyagok árai az elmúlt 100 évben, azaz mennyire válságos az építőipar helyzete napjainkban. 

Tégla áremelkedés (1909)

a „magas” munkabérek meg az azóta sokszorosan fölemelt építőanyag-árak ellenére is lehet a lakásokat olcsóbban adni. 

Áll egy 1909-es népszavában, ahol elég negatív hangulatot sugallt a cikk szerzője. A cikkben említésre került hogy a tégla ára 42 koronáról 50-re emelkedett. Az előrejelzés szerint körülbelül 260 millió tégla leszállítása volt várható az év végéig.

Vámok eltörlése a legfontosabb építőanyagoknál (1922)

Az építőanyag árak indokolatlanul magas ára miatt egy közgyűlés jegyzőkönyve szerint kérelmezték a vámok teljes eltörlését a legfontosabb építőanyagok tekintetében. Ekkor a vas ára volt horribilisan magas

Építőanyag árak (1923-24)

A Bányászati és kohászati Lapokban megjelent egy árlista az anyagárakról. A falitégla ekkor 18500 korona /1000 darab áron szerepel. A portlandcement pedig 100 kg-onként 1300-2450 Koronáig terjedt.

  • Egy évvel később a tégla 1900 a cement pedig 230 lej volt. Egy korabeli valutajegyzés szerint a 100 magyar korona 0,26 lejnek felelt meg.
  • 1927-ben az építőipari munkások 50%-os béremelést követeltek, miután az építőanyagok drágulása már eleve probléma volt. Harmadik tényezőként a telekárak emelkedése is közrejátszott, így fennállt az esélye hogy az építkezéseket felfüggesztik.
  • 1939 ben ismét újságcikk jelent meg az Ipartestületek lapjában Miért drága az építkezés címmel? Itt az 1914-es árakhoz viszonyítva jelentős emelkedést kérdőjeleztek meg. Ez talán mai szemmel kissé viccesnek hangzik, hiszen több mint 20 évvel korábbi árakhoz viszonyították az árak nagyságát, úgy hogy az összehasonlítás időszakában a Koronából Pengő lett. 
  • 1947-ben ismét a fővárosi közgyűlés témái között találhatjuk az építkezési költségek, köztük az árak leszállításáról
  • 1960 – A lakásépítés finanszírozásának kérdései között szintén megemlíti azépítőanyagok drágulásából származó költségek növekedését
  • 1968 – egy családi ház építése kapcsán kiderült hogy a kisméretű tégla ára 570-ről 711 Ft-ra emelkedett, ezek mellett gyakorlatilag minden lényeges építőanyag ára magasabbá vált, a vasbeton, a homok és a kavics árát is beleértve.
  • Folytathatnánk a sort, de ugyanaz a minta a későbbi években is 4-5 évente problémaként jelenik meg az építőanyagok drágulását, újra meg újra.

Az alapanyagok árainak növekedése tehát nem újkeletű, sok esetben ez ugyanis kifogás. Természetesen a mostani emelkedés más, mivel most van, meg pandémia is volt, de valójában mindig történnek olyan események amik befolyásolják ezt. A legjobb amit tehetünk az,hogy a családi ház kivitelezését megbízható szakemberekre bízzuk, és felkészülünk minden eshetőségre. Azaz tartalékoljuk a tőkét az építkezéshez is.

Mire érdemes készülni a jövőben?

A klímaváltozás miatti drágulás java még hátra van, hiszen az erdők fogynak. Egyre több területen korlátozzák a fakitermelést, és valószínűleg ez a tendencia nem is fog változni, mivel a területek nagy részét már kiirtottuk. Ez nyilván nyomot fog hagyni az alapanyagok beszállításában.

Mit gondolsz erről az egészről? Belefogtál már az építkezésbe? Van valamilyen tapasztalatod? Oszd meg velünk a tapasztalataid.