Sokat érő régi pénzek, és ami mögöttük van

A sokat érő régi pénzek felfedezése nehéz feladat. De bele lehet jönni. Az is elárulom, hogy a régi pénzek gyűjtése remek hobbi, hasznos időtöltés, de ha meg is akarsz gazdagodni belőle talpon kell lenned rendesen. 

Nem árt ha ismered a történelmi vonatkozásokat, van anyagismereti tudásod, meg az sem árt ha érted hogyan működik valaminek az árazása, mi motiválja a régi pénzek vásárlóit.

Ha elég elszánt vagy, ezen cikk feltett szándéka, hogy adjon egy kezdő löketet. 

Tippek a sokat érő régi pénzek védelmében

Két egyforma régi pénz értéke is eltérő lehet az állapotától függően. Hiába teszel szert tehát egy több száz éves érmére, még ha az keresett is, akkor sem biztos hogy a piaci értékét fogják kínálni számodra. Persze ha jó állapotban meg tudtál őrizni egy régi érmét akkor esélyed van rá hogy sokat érő régi pénzt leltél.

Ha úgy érzed tényleg értékes az érme ami a birtokodban van, nem javasolt hogy házilag értékeld fel. Úgy értem, ne is próbáld meg saját magad megtisztítani, bármilyen kíméletes megoldásban is hiszel, hiszen az érme anyagától, korától függően, egy egyszerű folyadékos tisztítás is károsíthatja az anyagot, ami pedig értékének visszaeséséhez vezet.

Mennyit érnek valójában a régi pénzek?

Mint mondtam ez egy sok összetevőből álló kérdés, hasonló ahhoz mint amikor egy cég értékét kell meghatározni. Azonban nagy átlagban elmondhatjuk hogy a régi érmék és bankjegyek darabára általában pár száz forint.

Találkozni időnként Facebook csoportokban olyan érdeklődőkkel akik forgalomban lévő érmék numizmatikai értékéről érdeklődnek. A szakértők erre általában a névértéket  minimálisan meghaladó (vagy még annyit sem mondanak rá). Minden bizonnyal léteznek olyan hibás verésű sorozatok, vagy speciálisan kiadott érmék, amelyek többet érnek de nem jelentősen.

A másik tipikus kategória a régi magyar pénzek, ami a fillér, pengő, régi forint pénzérméket takarja. Itt már kicsit többet is kaphatunk a névértéknél, természetesen akkor, ha jó állapotú a régi pénz, és nem érhető el talicska számra minden háztartásban (fillért például szinte mindenki őrizget magánál).

Ha azonban szép gyűjteményünk van pengőből, akkor egy pár érméért egyben kaphatunk 2-3000 Ft-ot.

Jöjjenek a sokat érő régi pénzek

A legértékesebb darabok jellemzően a korábbi időszakokból érkeznek, az ókori pénzek, megfelelő körülmények között 10-100.000 Ft közötti értéket képviselnek, néhány ritkább darab azonban magasabb árakat is elérhet, mondjuk a 2-300.000 Ft os kategóriában is találhatunk ilyen darabokat, de ehhez szerencse és szakértelem is kell.

Összességében tehát ismét arról érdemes megbizonyosodni, hogy régi pénzekkel nem biztos hogy érdemes kezdőként legalábbis, az érték miatt foglalkozni. Meg kell hogy legyen a történelem és a numizmatika szeretetének. Rengeteg tényező, rengeteg történelmi tény ismerete szükséges ahhoz, hogy ki tudja valaki szűrni a valóban értékes darabokat, ehhez pedig kitartásra van szükség. Ha szeretsz a régi pénzekkel foglalkozni, akkor azonban ezzel nem lesz probléma.