Címkéink

Dieselgate: Frankfurt betiltja a dízel autókat

#Autó #Németország

postimage-dieselgate:_frankfurt_betiltja_a_dizel_autokat

Hamburg és Stuttgart után Németország pénzügyi fővárosát is súlyos korlátozások fogják sújtani. A járművek negyede érintett lehet az ügyben, akárcsak számos tömegközlekedési eszköz.

A Frankfurtra vonatkozó rendelkezés hátterében a német közigazgatási bíróság szeptember 5-i ítélete áll, amelyben a Hesse államot perlő környezetvédelmi aktivisták javára döntöttek.

 

A környezetvédelmi szempontokat képviselő DUH (Deutsche Umwelthilfe, Environmental Action Germany) amiatt kezdeményezte a pert, mivel Hesse állami hatóságai nem cselekedtek a Frankfurt városában egészségkárosító hatással bíró magas nitrogén-oxid szint ügyében.

 

A DUH a pert azután kezdeményezte, hogy 2018. február 27-én bejelentették, a német önkormányzatok jogában áll a jövőben korlátozásokat szabni a dízelüzemű autók használata kapcsán. Számos nagyváros bevezette a limiteket, vagy tervezi a közeljövőben, több között Hamburg, a jelentős autóiparral rendelkező Stuttgart, Aachen és Düsseldorf is.

A rendelkezés 2019. februárjában lép életbe és az Euro-4-es kibocsátási normába, vagy az alá tartozó gépjárművekre vonatkozik. Az Euro-5 dízelekre szeptembertől kezdve érvényes a tiltás.

Rendkívül súlyos hatásai lesznek ennek a döntésnek, hiszen a Frankfurtban regisztrált autók közel negyedére, rengeteg tömegközlekedési eszközre, illetve körzetben élő gépjárművére vonatkozik. Rolf Hartmann bíró nyilatkozatában kifejtette, hogy az intézkedésre azért van szükség, mert más módszerekkel nem csökkenthető belátható időn belül a veszélyesen magas nitrogén-oxid szint. A bíróság nem jelölte ki, hogy pontosan mely területekre vonatkozik majd a tiltás, a bíró azonban javasolta, hogy a határokat a már meglévő, légszennyezést csökkentő célzatttal létrehozott környezeti zónáknál húzzák fel.

A politikusok megoldást kérnek

Klaus Oesterling politikus megjegyezte, hogy szerinte általános megoldásra és nem tiltásra van szükség. Úgy véli, hogy a rendelkezés az állampolgárokat sújtja az autóipari gyártók vétkeiért.

Az Ön vállalkozását is érintik a Dieselgate németországi fejleményei? Céget alapítana, de segítségre van szüksége? A megoldást itt találja!

 

A cikk forrása: [link]

,