Címkéink

Jön a gigabites mobilnet? 5G-s hálózat 700 MHz-en

#Internet

postimage-jon_a_gigabites_mobilnet?_5g-s_halozat_700_mhz-en

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) múlt heti bejelentése szerint még idén beterjesztésre kerül a 2020-ban megszűnő 700MHz-es frekvencia hasznosítását. A jelenleg műsorszórásra használt frekvencia elsősroban a jobb terjedési jellemzők miatt képezhetik az technológia alapját.

A 700MHz bevezetéséről a Vodafone, a Telenor és a Magyar Telekom szakemberei is nyilatkoztak, képviselve a mobilcégek állaspontját. Az 5G bevezetése elmondásaik alapján nagy előrelépés mind minőségi mind technológiai szempontból.

Vodafone 

A mobilcég levélben nyilatkozott az MTI-nek, melyben leírta, a digitalizáció felgyorsulásának esélyét látja az megnyíló frekvenciában. Az 5G technológiájának fejlesztéséshez mindenképpen hozzájárulna a sáv felhasználása.

Telenor, Kőrösi Gábor

A Telenor igazgatója szerint az egyre inkább elterjedő IoT(Internet of Things) elterjedésére ugyan nincs akkora jelentőséggel az 5G hálózat bevezetése hiszen az ionternetre kapcsoldó milliónyi eszköz, ami akár a hűtőszekrényünk is lehet, minimális adatmennyiséget forgalmaz. Ugyanakkor a nagyobb sávszélesség biztonságosabbá teszi olyan megoldások használatá mint pélkdául egy távolról elvégzett sebészi beavatkozás.

Magyar Telekom, Tremmel János

A Magyar Telekom IP és központi hálózatok igazgatójától azt is megtudtuk, hogy a 700MHz-es frekvenciasáv nagyban hasonlít a 800 MHz-eshez, ami a vidéki ritkábban lakott területek lefedésére alkalmas. Elmondsáa szerint ezeken a területeken a 800MHz-es sávon történő 4G lefedettség mára már megvalósíult, így az 5G hálózatok által hozott előny elsősorban minőpségi előrelépést jelent majd.

Mit jelent az 5G?

Gyakorlatilag a mobilhálózatok generációit jelölik ezen a módon. biztosan mindenki hallott már a 3G vagy a 4G kifejezésről. Az 5G tehát ennek a folytatása, azaz 5. genereációs mobil, vagy vezeték nélküli hálózat.