Címkéink

20%-os növekedés a Tamási-Hús Kft-nél

#Ipar #Magyar

postimage-20%-os_novekedes_a_tamasi-hus_kft-nel

Az osztrák tulajdonú Tamási-Hús Kft. több mint húsz százalékkal növelte árbevételét 2013-ban, elsősorban a belföldi értékesítését tudta növelni.

Sándorné Rozinger Mária a következő adatokat osztotta meg elöljáróban a cégről:

  2011 2012 2013
Nettó árbevétel   6,1 Mrd Ft 7,6 Mrd Ft
Év végi eredmény -161 millió +22 millió  


    A kft. a Gierlinger Holding Gmbh tulajdona. A tamási húsfeldolgozó üzemben tavaly 4500 tonna készítményt - szeletelt, darabolt füstölt, főtt császárszalonnát, illetve baconba göngyölt virslit, sültszalonnát - állítottak elő. A cég tavalyi értékesítése főleg a hazai piacon nőtt, az exportált áruk értéke 4,5 milliárd forint volt.
    A kft. ügyvezetője megjegyezte, hogy a 2013-as eredményt negatívan befolyásolja a forint árfolyam-ingadozása, a cég hitelállományát ugyanis devizában tartják nyilván.
    Ismertetése szerint a Tamás-Hús főleg a skandináv államokba exportálja termékeit, ezek között túlnyomórészt sültszalonnát; a Magyarországon kevéssé keresett terméket elsősorban szendvicsgyártók használják fel. A bacongyártásra specializálódott tamási húsüzem jellemzően külföldi - német, dán és lengyel - alapanyagból dolgozik, az ügyvezető magyarázat szerint azért, mert a magyar és a nyugat-európai fogyasztók számára túl zsíros magyar császárszalonnát nagy részben távol-keleti piacokon értékesítik.
    A 2007-ben másfél milliárd forintos beruházással indult üzem, amely 2010-ben és 2012-ben is bővítette kapacitását, az idén további, mintegy 500-700 millió forintos fejlesztést tervez. Ennek keretében újabb gyártósorokat vásárolnak, és bővítik az üzem épületét - tette hozzá.
    A kétszáz embert foglalkoztató társaság az idén tízszázalékos növekedéssel számol az értékesítésben, a bővülést elsősorban a külföldi piacokon tervezik elérni - mondta az ügyvezető igazgató.

,