Esküvői árak 2021-ben

Ahány ház, annyi esküvő, legalábbis, ami az igényeket, elvárásokat és elképzeléseket illeti. Természetesen az esküvői árak sok mindentől függnek, de egy átlagos létszámú eseménynél, ha nem akarsz garasoskodni, mélyen a pénztárcádba kell nyúlni.

Persze egy esküvőt is meg lehet oldani minimális kiadásokkal, ha csak te és a vőlegényed két tanúval bementek a helyi Anyakönyvi Hivatalba és aláírjátok a papírokat, de épp ellenkezőleg, a végtelenségig ki is lehet költekezni, ha valaki akkora fényűzésre és sok extrára vágyik.

Az első és legfontosabb lépése az esküvőszervezésnek nagyjából behatárolni a vendéglétszámot, mert ennek függvényében kell aztán lefoglalnotok a helyszínt, a menüsort, az italokat, a tortát és így tovább.

A kalkulációhoz átlagárakat használtunk, amiből lehet lejjebb faragni, de feljebb tornázni is. Az árak településenként eltérőek lehetnek!

Esküvői fotós és videós

A két szegmens ára hasonló skálán mozog, és ezek azok a szolgáltatások, amin egyáltalán nem érdemes spórolnotok. A legtöbb esküvői fotós és videós különböző csomagajánlatokat kínál, amik között vannak egyszerű alap és összetett ajánlatok is. A kért extráktól függően (drónvideózás, jegyesfotózás, fotókönyv készítés, stb.) az árak nőhetnek, sőt ha messzebbről érkezik a fotós vagy a videós, vélhetően kilométer díjat is kell pluszban fizetnetek.

Esküvői fotós ára: 180.000 – 250.000 Ft

Esküvői videós ára: 150.000 – 230.000 Ft

Esküvőszervező

Sok időt és idegeskedést megspórolhattok, ha a szervezést profira bízzátok, aki felkutatja a szolgáltatókat, telefonál, rendszerezi a szerződéseket és minden felmerülő akadálynál a segítségetekre van.

Esküvőszervező ára: 200.000 – 300.000 Ft

Egyházi esküvő ára

templomi esküvő ára településenként más és más, de túl nagy összegekkel sehol sem fogtok szembesülni. Erre érdemes egy jelképes 30.000 Ft-ot elkülöníteni, de még ezt a keretet sem biztos, hogy ki fogjátok meríteni. 

Anyakönyvvezető

polgári esküvő lényegi része, amikor bementek az anyakönyvi hivatalba aláírni a papírokat a kötelező két tanú jelenlétében. Az árakat a település helyi rendelete írja elő, de többnyire, nyitvatartási időben ingyenesen vagy 3000-5000 Ft-ért megtehető. Nagyobb költségek akkor merülnek fel, ha a díszteremben tartanátok a szertartást vagy külső helyszínre kéritek az anyakönyvvezetőt.

Szertartásvezető

A külső helyszínen történő esketés egy másik, de nem hitelesített módja a szertartásvezető jelenlétében tartott ceremónia. Egy ilyen, minden szempontból személyre szabott polgári szertartás ára nagyságrendileg 50.000 – 80.000 Ft. 

Esküvői helyszín

Az esküvői helyszín árának alakulásában már jelentős szerepe van annak, hogy hány fős vendégsereggel számoltok. Vannak helyszínek, amiknél már a menüt is tartalmazza a foglalási ár, erre jön még pluszban az italcsomag. Ez összesen átlagosan 14.000 Ft/fő, tehát ha egy ötvenfős esküvővel számoltok, akkor is 700.000 Ft-al legalább kalkulálnotok kell.

Torta és sütemények

Az esküvői torta árát szelet/forintban szokták megadni, és mértéke függ az elkészítés nehézségétől, valamint a díszítéstől. Ha 1200 Ft/szelettel számolunk, akkor ötven főre 60.000 Ft-ba kerül a torta, ehhez jönnek még az apró sütemények, pogácsák és a desszertpult felállítása. A teljes desszert szekcióra érdemes körülbelül 100.000 Ft-ot félretenni.

Ceremóniamester/vőfély

Az esküvő napján a programok és a vendégek koordinálásáról, valamint a jó kedv megalapozásáról a ceremóniamester vagy vőfély gondoskodik, átlagosan 150.000 Ft-ért.

Meghívók

Meghívót általában családonként vagy páronként készíttetnek a házasulandók, amiknek ára szintén függ attól, hogy milyen papírra, esetleg plexire készül. Ízléses meghívót már 590Ft/darab áron is lehet találni, így ötven fővel kalkulálva már 15.000 Ft-ból is kihozhatók az invitációk.

Karikagyűrűk

karikagyűrűk tárháza szinte végtelen, találunk egyszerű nemesfém karikagyűrűket, gyémánttal kirakottat, tűzzománc vagy titán fajtát, véknyabbat, vastagabbat, szinte csak a képzelet szab határt. Egyszerű, de jó minőségű sárgaarany karikagyűrű párt körülbelül 100.000 Ft-os átlagáron találunk.

Menyasszonyi ruha/menyecske ruha és vőlegény öltöny

Sok függ attól, hogy a menyasszony kölcsönzi vagy varratja-e a ruháját. Míg előbbit 120.000-200.000 Ft-os áron, addig utóbbit többnyire 250.000 – 500.000 Ft-os skálán teheti meg. A vőlegény öltönye ettől valamivel olcsóbban 70.000-100.000 Ft között is megoldható, a menyecske ruha pedig 30.000-50.000 Ft-ot kóstál általánosságban.

Kiegészítők: cipők, ékszerek

Mindkét félnek szüksége van cipőkre, amiket szintén olcsóbb és magasabb átkategóriából is választhatnak, illetve a menyasszony megjelenéséhez nélkülözhetetlenek az egyéb kiegészítők: nyakék, fülbevaló, fátyol vagy hajdísz. Ezt mindent egybevetve számoljunk 70.000 Ft-al.

Smink és frizura

Az esküvő napján érdemes profikra bízni a menyasszony sminkjét és frizuráját is, amit a nagy napon a szalonban és akár helyi kiszállással is elkészíttethetünk, plusz ezen felül van még egy próbasmink és egy próbafrizura, amiért szintén fizetni kell. A kettő együtt körülbelül 70.000 Ft-ból kihozható.

Menyasszonyi csokor

menyasszonyi csokor árából sokat lefaraghatsz, ha szezonális vagy szárított virágokból készítteted. Egy csokor ára nagyságrendileg 20.000-30.000 Ft, plusz, ha szeretnél, csináltathatsz dobócsokrot is 10.000-15.000 Ft környékén.

Esküvői dekoráció

Az esküvői dekoráció nagyon szerteágazó és függ attól, hogy mennyire akarod bedekorálni a helyszíned. Vélhetően virágdekorációkat, papírdekorációt, kalligrafikus táblákat és lufikat fogsz használni, aminek összköltsége a mennyiség tükrében változik. Minden dekorációs elemet egybevetve 150.000 – 200.000 Ft-ot érdemes félretenned erre a részre. 

Köszönetajándékok és szülőköszöntő ajándékok

köszönetajándékokat nem érdemes túlgondolni, elég egy kis apróság, hogy a vendégeid tudják hálás vagy, amiért veletek ünnepeltek. Ha fejenként 1500 Ft-ért vásárolsz ajándékot, akkor ötven fő esetében 75.000 Ft-ot fogsz költeni, amihez jönnek a szülőköszöntő ajándékok, nagyságrendileg 40.000 Ft értékben. 

Zenekar vagy DJ

Nincs lakodalom esküvői zenekar vagy DJ nélkül, kiknek szolgáltatásai szintén széles árskálán mozognak. Klasszikus lakodalmas zenészt lehet, hogy már 110.000-150.000 Ft között is találsz, de egy zenekar vagy DJ ettől bőven többet is kóstálhat.

Extrák

A fent említettekkel javarészt minden esküvőre készülő pár találkozik, de ezen felül még rengeteg extrával lehet fűszerezni az esküvőt. Kérhetsz fánkfalat, cukorkabárt, koktélbárt, lovashintó bérlést, tűzijátékot, fényfestést, humoristát, jósnőt, szinte csak a képzelet szab határt, így egy esküvő ára akár a csillagos egekig is tornázható.

Összességében, ha az extrákat nem számítjuk, elmondható, hogy egy ötvenfős esküvő ára 2021-ben nagyságrendileg 2,2 – 2,5 millió forint környékén mozog. 

nászajándék mindig kényes téma, különösen, ha pénzt kérnétek a vendégektől.